Ga naar de inhoud

Toujours Kapelle 2023

Toujours Kapelle 15 t/m 20 mei 2023

In de week van maandag 15 t/m zaterdag 20 mei is het weer Toujours Kapelle, een week waarin vanuit Memorial 40-45 Kapelle aandacht besteed wordt aan de inbreng van Fransen in de Tweede Wereldoorlog. Naast de herdenking door de gemeente Kapelle en de Franse Slag Mars zijn er de gehele week activiteiten vanuit het museum en op het kampement.

Hieronder staat het programma van het museum vermeld. Onder het programma staat een toelichting bij de diverse onderdelen.

Programma

Maandag 15 mei
09.00 tot 14.00 bezoek scholen museum
14.00 tot 16.00 Rondleidingen met gids museum en Frans ereveld
Tot 16.00 is het museum open

Dinsdag 16 mei
09.00 tot 15.30 bezoek scholen museum
Rondleidingen met gids museum en Frans ereveld
Tot 16.00 zijn het museum en het kampement open

Woensdag 17 mei
09.00 to 12.00 bezoek scholen museum
Tot 16.00 zijn het museum en kampement open
Vanaf 12.00 geen rondleidingen. Het Franse Ereveld is in verband met de herdenking afgesloten
16.00 Herdenking op het Franse ereveld

Donderdag 18 mei
09.00 tot 16.00 museum en kampement open
Elk uur rondleiding met gids museum en Frans ereveld
16.00 tocht met militaire voertuigen door gemeente Reimerswaal
Vele activiteiten voor jong en oud.

Vrijdag 19 mei
09.00 tot 16.00 museum en kampement open
Elk uur rondleiding met gids museum en Frans ereveld
Vele activiteiten voor jong en oud.

Zaterdag 20 mei
09.30 opening Franse Slag Mars bij Dorpshuis de Vroone
09.30 zullen vliegtuigen van Wing to Victory tijdens de opening een Fly by verzorgen
09.45 tot 10.15 defilé met WO2 voertuigen door Kapelle met showkorps Jonge Kracht voorop
10.15 tot 16.00 is het museum open
14.00 zal Historische Vlucht van Defensie een Fly by verzorgen
Gehele dag zullen gidsen rondleidingen museum en Franse ereveld verzorgen.
Vele activiteiten voor jong en oud.

Toelichting bij het programma

Het museum: het museum is de gehele week geopend van ca. 9.00 – 16.00 uur. Een combiticket voor het museum en het kampement kost € 3,50. Voor informatie over het programma kunt u contact opnemen via tel: 06-10028568 of per email: info@memorial4045kapelle.nl. Op de pagina Bezoekersinformatie kunt u terecht voor het adres en de bereikbaarheid van het museum.

Het kampement: in de loop van maandag zullen de eerste deelnemers op het kampement aankomen en hun plekje innemen. Dagelijks zullen er nieuwe deelnemers bijkomen met de nadruk op donderdagmorgen. Er is weer veel inzet om de bezoekers inzicht te geven in de hobby’s van de deelnemers; deelnemers zullen in wisselende samenstelling aanwezig zijn. Het kampement zal “bevolkt” worden door soldaten in authentieke uniformen, die op het kampement ook één of meerdere dagen in tenten zullen verblijven. Zij vertellen over het leven in oorlogstijd en over gebruik en werking van mijnen, geweren, telexen e.d. Verder zijn er groepen uit verschillende delen van het land met oude voertuigen, zullen Defensie en Natres paraat zijn met enkele voertuigen, is er een stand met tinnen beeldjes en zijn er nog diverse andere kramen.

Educatie: Vrijwel alle basisscholen uit de gemeente Kapelle hebben zich aangemeld om met de leerlingen van groep 7 het museum, ereveld en kampement te bezoeken; zij worden door onze vrijwilligers rondgeleid en geïnformeerd over de rol van de Fransen in de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking: woensdagmiddag is er de herdenking op het ereveld; vanaf ca. 16.00 uur begint de ceremonie. Er zullen korte toespraken worden gehouden door de burgemeester van Kapelle en de ambassadeurs van Frankrijk en Marokko, en na 1 minuut stilte worden de volksliederen gespeeld. Vervolgens vinden er kransleggingen plaats onder muzikale begeleiding. Ook schoolkinderen zullen bloemen leggen.

Hemelvaartsdag: museum en kampement zijn de gehele dag geopend; vanaf ca. 16.00 uur zullen de voertuigen een rondrit door Zuid-Beveland maken met een tussenstop in Krabbendijke.

Zaterdag: deze dag staat in het teken van de Franse Slag Mars; de eerste lopers zullen rond 7.00 uur vertrekken bij de Vroone; om 9.30 uur is er het officiële moment waarbij burgemeester Jansen op de Haar het startschot zal geven en een vliegtuig van Wings to Victory een Fly by verzorgt; vanaf de Vroone vertrekken om ca. 9.45 uur een aantal historische voertuigen terug naar het kampement / museum; dit defilé vindt plaats met muzikale begeleiding van Jonge Kracht via de Vroonlandseweg, Cederlaan, Biezelingsestraat, Kerkplein en Weststraat; de gehele dag is er volop activiteit in museum en kampement, ook zijn er rondleidingen door museum en naar het ereveld; om 14.00 uur zal er een Fly by zijn, uitgevoerd met historische vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht.

Deel dit artikel op Social Media

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest