Ga naar de inhoud

Hoge Franse onderscheiding voor Andries Looijen

Andries Looijen heeft woensdag een Franse onderscheiding gekregen. In de woning van de Franse ambassadeur in Den Haag kreeg de oprichter van oorlogsmuseum Vitality de insignes de Chevalier dans l’Ordre national du Mérite opgespeld.

,,Het is één van de meest prestigieuze onderscheidingen, ingesteld in 1963 door onze toenmalige president De Gaulle”, aldus de Franse ambassadeur Philippe Lalliot. ,,Andries Looijen krijgt hem voor zijn indrukwekkende werk dat hij heeft verzet voor de herdenking van de Franse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben gevochten en zijn gesneuveld.”

De Franse onderscheiding van Andries Looijen
De Franse onderscheiding van Andries Looijen © Willem Adriaansens

Bij de uitreiking van de onderscheiding was ook voormalig minister-president Jan Peter Balkenende aanwezig. De in Biezelinge geboren ex-premier sprak ook zijn bewondering uit voor Looijen. ,,Je bent je eigen museum begonnen in je eigen huis. Allemaal om de verhalen van deze militairen te kunnen blijven vertellen. Dat is belangrijk. Want om naar de toekomst te kunnen kijken moet je weten wat er in het verleden gebeurd is.”

Verhuizen

De toekomst kwam even later nog uitgebreider ter sprake. Looijen gaat met zijn museum verhuizen. Het nieuwe Vitality zou aan de Goesestraatweg moeten komen, naast de Franse begraafplaats. En met de verhuizing krijgt het museum ook een nieuwe naam:  Memorial 40-45 Kapelle

Balkenende riep op om het museum te steunen. ,,Zowel bedrijven als particulieren kunnen helpen. Door geld te doneren of door er over te praten. Nu komen er al 5000 bezoekers jaarlijks. Dat kunnen er straks veel en veel meer worden.”

Bron: PZC.nl
Ander nieuws artikel: Omroep Zeeland

Deel dit artikel op Social Media

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest