Ga naar de inhoud

Franse begraafplaats bezocht door veteraan Achille Muller

KAPELLE – De Franse oorlogsveteraan Achille Muller heeft zondagmorgen voor het eerst de Franse begraafplaats in Kapelle bezocht. De 95-jarige oud-strijder was zaterdag in Terneuzen ook aanwezig bij de start van het jubileum 75 Jaar Vrijheid en de herdenking van de Slag om de Schelde. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog was de veteraan terug op Nederlandse bodem. Frank Balkenende 01-09-19, 12:09 Laatste update: 12:13 

Op het ereveld in Kapelle liggen 229 Franse militairen begraven die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gesneuveld. Muller bekeek de graven van gesneuvelde landgenoten aandachtig. ,,Acht maten van hem liggen hier. Hij vertelde verhalen over hen. Het was een emotioneel moment voor hem”, zegt Andries Looijen, voorzitter van het Kapelse oorlogsmuseum Memorial 40-45. Looijen haalde Muller ‘s morgens op in Beveren, waar hij logeerde met andere veteranen die zaterdag in Terneuzen present waren. Muller werd ook rondgeleid in het Kapelse oorlogsmuseum.

Het was een emotioneel moment voor Achille MullerAndries Looijen, Voorzitter oorlogsmuseum Memorial 40-45

Na de capitulatie van de Nederlandse strijdkrachten op 14 mei 1940 probeerden Franse militairen de Duitse opmars in Zeeland te stuiten. Vooral in en rond het dorp Kapelle vonden felle gevechten plaats tussen de oprukkende Duitsers en Franse militairen, die hardnekkig weerstand boden. Veel Fransen moesten de strijd met de dood bekopen. In Kapelle liggen niet uitsluitend Fransen die in Zeeland zijn gesneuveld. Ook militairen die elders in Nederland de dood vonden, hebben in Kapelle een laatste rustplaats gekregen.

De Franse oorlogsveteraan Achille Muller bezoekt voor het eerst de Franse militaire begraafplaats in Kapelle. Acht collega's van hem liggen er begraven.
De Franse oorlogsveteraan Achille Muller bezoekt voor het eerst de Franse militaire begraafplaats in Kapelle. Acht collega’s van hem liggen er begraven. © Andries Looijen

Parachutist

De nog kwieke Muller werd geboren in Forbach, een dorp in het Franse departement Moselle in de regio Lorraine. Als de Duitsers Lorraine in 1940 annexeren, weigert de jonge Muller toe te treden tot de Hitlerjugend. Hij vlucht via Spanje naar Engeland. Daar krijgt hij een opleiding tot parachutist bij de Franse afdeling van de Air Service Special (SAS). Muller koestert twee idealen: Frankrijk bevrijden en vrede brengen in Europa. In zweefvliegtuigen landt zijn 4e gemotoriseerde squadron van de SAS op 5 augustus 1944 in Locoal-Mendon in Bretagne. D-Day, de invasie van de geallieerden op de stranden in Normandië, is dan al een maand aan de gang. De SAS voert verkenningsvluchten uit voor de Amerikanen. Het squadron werkt daarbij nauw samen met het lokale verzet.

Drenthe

Bij de opmars van de geallieerden bereikt Muller Nederland. Zijn squadron moet in Drenthe de weg voorbereiden voor de Canadezen, bekend als operatie Amherst. Na de oorlog blijft Muller in het leger. Hij neemt deel aan operaties in Indochina en Algerije. Hij schopt het tot kolonel.  Muller is onderscheiden met het grootkruis van het Légion d’honneur. 

De Franse oorlogsveteraan Achille Muller bezoekt voor het eerst de Franse militaire begraafplaats in Kapelle. Acht collega's van hem liggen er begraven.
De Franse oorlogsveteraan Achille Muller bezoekt voor het eerst de Franse militaire begraafplaats in Kapelle. Acht collega’s van hem liggen er begraven. © Andries Looijen

Deel dit artikel op Social Media

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest