Ga naar de inhoud

Andries Looijen vertelt over de verhuizingswensen bij Omroep Zeeland

Oorlogsmuseum Vitality in Kapelle heeft plannen om te gaan verhuizen. Het museum wil van de huidige locatie aan de Vroonlandseweg verkassen naar een plek bij de Franse begraafplaats aan de Goesestraatweg. De gemeente is positief over de plannen.

De huidige locatie is te klein, zegt Andries Looijen van het museum. “Wat zou een mooiere locatie zijn dan in de buurt van de begraafplaats? Daar staan de kruizen en in het museum proberen we het verhaal achter de soldaten te vertellen. Het is de enige Franse begraafplaats in Nederland, dat maakt die plek uniek.”

De verhuizing kost natuurlijk geld. Er is ongeveer 3 miljoen euro nodig. De gemeente Kapelle doet eenmalig 40.000 euro een duit in het zakje, mits de begroting sluitend is. Het overige deel moet door particulieren en bedrijven opgebracht worden.

Looijen: Voor de verhuizing is veel geld nodig

De eerste cheque was een bijzondere. Die werd overhandigd door veteraan Maurice le Noury, die als Franse parachutist vocht bij Spier. Acht van zijn daar gesneuvelde maten liggen in Kapelle begraven. De oud-strijder overleed zelf in januari op 97-jarige leeftijd. “Dat geeft een verplichting om het rond te krijgen”, aldus Looijen.

Bron: Omroep Zeeland (https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/112240/Oorlogsmuseum-wil-verhuizen-van-Kapelle-naar-Kapelle)

Deel dit artikel op Social Media

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest