Ga naar de inhoud

Research

Onze provincie kent een brede geschiedenis, over vele jaren op en een heel breed vlak. De verhalen uit de periode 1940-1945 worden in ons museum verteld. Met name het Franse aandeel gedurende deze periode in ons land krijgt de aandacht.

De Franse hulp in mei 1940, de nachtelijke verkenningen op onze kusten door commando’s, de bevrijding van Vlissingen en een deel van Walcheren en de landing van de Franse parachutisten in 1945 in Drente, zijn voor velen nog onbekende verhalen. Deze mannen, van wie er een aantal hier in Kapelle begraven ligt, krijgen bij ons in het museum de erkenning die ze verdienen.

Project Faces to Graves

In de zomer van 2021 is er in overleg met een aantal vrijwilligers besloten om een project op te starten met het doel zoveel mogelijk foto’s te vinden bij de personen die op de Franse militaire begraafplaats liggen begraven. Niet alleen de foto’s maar ook het verhaal van deze militairen willen we ontdekken en doorvertellen. Wij vinden het belangrijk dat zij een gezicht krijgen en dat hun verhaal wordt doorverteld.

Zes vrijwilligers zijn daarmee aan de slag gegaan en doen onderzoek in Franse en Nederlandse archieven. Online kan veel onderzoek worden gedaan, wat met name gebeurt in de departementale archieven en de historische dienst van de Franse defensie.
 

Op dit moment zijn we gefocust op de soldaten die zijn omgekomen bij Diessen in  Noord-Brabant. Een aantal van hen is begraven in Kapelle, maar hun persoonlijke verhalen zijn vrijwel niet bekend. Het gaat met name om Jean Louis Emile Bazille, Henri Emile Gudin, Jean Marie Huron, Joseph Raymond Herrault, Marcel Henri Désiré Laversin, Pierre Henri Marie Molliere en Marcel Alphonse Loury. Deze mannen liggen op de Franse begraafplaats, maar nog in een ongeïdentificeerd graf. We willen graag deze soldaten hun naam weer teruggeven op hun graf door het zoeken en vinden van hun familie.

Mocht u geïnteresseerd zijn in ons project en (onderzoeks)vragen hebben dan kunt u mailen naar research@memorial4045kapelle.nl

 

Een nachtelijk aanval die eindigt in Kapelle

In 1942 worden naar een bevel van Winston Churchill de Commandotroepen opgericht. Het doel van deze “Special Forces” was het infiltreren tussen de Duitse linies en zo onrust zaaien onder de bezetter en ze een gevoelige slag toedienen. Ook in Nederland vonden tijdens de oorlogsjaren van deze “geheime” Commando-acties plaats. Eén van deze nachtelijke aanvallen eindigde op de begraafplaats van Kapelle.

Op het strand bij Wassenaar heeft in februari 1944 een dramatisch gebeuren plaatsgevonden. In de nacht van 27 op 28 februari landde een kleine Franse commandogroep onder bevel van Charles Trepel, voor het uitvoeren van een verkenning. Er moest bekeken worden of er op dit punt geheime agenten aan land gebracht en weer opgepikt konden worden.

Na een nachtelijke overtocht vanuit Great Yarmouth lukt het de Britse marine officier Bradford om zijn motortorpedoboot  (MTB) op de juiste positie te brengen. Hier gaan de Commando’s van boord om met een sloep naar de kust te varen. “SEE YOU LATER” is het laatste dat Bradford van Trepel zou horen …

Op 30 meter voor de kust verlaten Trepel en zijn mannen de sloep om over te stappen in een rubberboot (dinghy). De overgebleven mannen gaan voor anker. Om 2 uur zetten de Commando’s voet aan land. Trepel meldt de geslaagde aankomst per radio. Enkele minuten later verlichten vuurpijlen de gehele kust, een enorm kabaal stijgt op. De houten sloep (Dolly) vaart terug naar de MTB om niet ontdekt te worden. Waarschijnlijk heeft één van de Commando’s een draad geraakt en zo een alarm in werking gezet. Het is na 70 jaar nog niet duidelijk wat er precies gebeurd is. De MTB wacht tot zonsopkomst en vaart dan terug. Enkele uren en dagen later spoelen er 6 levenloze lichamen aan. De Duitsers tasten in het duister. In mei 1945 arriveert een Franse Commando in Den Haag en start een ingewikkelde zoekactie naar Trepel en zijn mannen. Allen worden gevonden op de plaatselijke begraafplaats Westduin nabij Wassenaar. In september 1949 vinden ze de gang naar hun definitieve laatste rustplaats. Vier van de zes rusten in Franse bodem. Trepel en Guy rusten op de Franse erebegraafplaats in Kapelle.

Opdat we hen niet vergeten:
Charles Trepel,  Jean Hagnéré,  Jacquelin Rivière,  René Guy,  Roger Cabanela,  Fernand Devillers

 

Operation Infatuate... De bevelen klonken in het Frans...

In de middag van 31 oktober 1944 arriveert een groep Commando’s in de verwoeste haven van Breskens.
Ze zijn vanuit Oostende, na een week van zware training in de duinen bij de badplaats de Haan, hier aangekomen om in de vroege morgen van 1 november de overtocht te maken naar Vlissingen.

Operatie Infatuate 1 was een onderdeel van “de Slag om de Schelde” met als doel de haven van Antwerpen toegankelijk te maken voor de grote zeeschepen met de broodnodige goederen voor het bevrijdingsleger.

De Franse Commando’s, onder bevel van Capitaine Philippe Kieffer, maken onderdeel uit van het Brits/Franse Commando no 4.
De verwachting is dat het in Vlissingen een zware strijd zal worden. Dit werd een zacht uitgedrukte waarheid. De strijd duurde 3 dagen. Felle straatgevechten, van huis tot huis vonden hier plaats. De weinige nog aanwezige burgers waren verbaasd dat in hun straten de bevelen in het Frans klonken.

Onder de 150 Fransen vielen vele gewonden en waren er 5 gesneuvelden te betreuren. De verhalen over deze strijd, gevochten door een vergeten bevrijder, vindt u bij ons in het museum. Het is eventueel mogelijk om een bezoek aan het museum en Vlissingen te brengen in de vorm van een Battlefield Tour.

Operatie Amherst

In ons museum ontvangen we met regelmaat schoolklassen. Als we deze scholieren dan vragen: “weten jullie wie in 1944/45 ons land hebben bevrijd?”, dan weten de meesten van hen gelukkig te vertellen dat dit de Canadezen, Amerikanen, Engelsen en Polen waren. Het is echter bij een groot deel onbekend dat ook Franse troepen een bijdrage leverden.

Operatie Amherst is de codenaam voor een geallieerde operatie in het voorjaar van 1945 in Drenthe. In die omgeving sprongen ruim 700 Franse paratroepers. Deze Fransen maakten toen deel uit van de beroemde Britse SAS (Special Air Service). Als wegbereiders voor de oprukkende Canadezen werden ze in de nacht van 7 op 8 april 1945 boven verschillende plaatsen in Drenthe gedropt.

Van deze 700 parachutisten raakten velen gewond en 33 sneuvelden er. Acht van deze mannen liggen op ons ereveld in Kapelle begraven.

Het verdere relaas, de verhalen van de veteranen en de documentatie hierover vertelt in ons museum  de verdere geschiedenis van dit vergeten deel van de bevrijding.