Meteen naar de inhoud

Research

Onze provincie kent een brede geschiedenis, over vele jaren op en een heel breed vlak. De verhalen uit de periode 1940-45 worden in ons museum verteld. Met name het Franse aandeel gedurende deze periode in ons land krijgt de aandacht.

De Franse hulp in mei 1940, de nachtelijke verkenningen op onze kusten door commando’s, de bevrijding van Vlissingen en een deel van Walcheren en de Franse parachutisten die in 1945 in Drente landen zijn voor velen onder u nog onbekende verhalen. Deze mannen, waarvan er een deel hier in Kapelle begraven liggen, krijgen bij ons in het museum de erkenning die ze verdienen.

Een nachtelijk aanval die eindigt in Kapelle

In 1942 worden naar een bevel van Winston Churchill de Commando troepen opgericht. Het doel van deze “special forces” was het infiltreren tussen de Duitse linies en zo onrust zaaien onder de bezetter en ze een gevoelige slag toedienen. Ook in Nederland vonden tijdens de oorlogsjaren van deze “geheime” Commando acties plaats. Eén van deze nachtelijke aanvallen eindigde op de begraafplaats van Kapelle.

Op het strand bij Wassenaar heeft in februari 1944 een dramatisch gebeuren plaatsgevonden. In de nacht van 27 op 28 februari landde een kleine Franse commandogroep onder bevel van Charles Trepel voor het uitvoeren van een verkenning. Er moest bekeken worden of er op dit punt  geheime agenten aan land gebracht en weer opgepikt konden worden.

Na een nachtelijke overtocht vanuit Great Yarmouth lukt het de Britse marine officier Bradford om zijn motor torpedo boot op de juiste positie te brengen. Hier gaan de Commando’s van boord om met een sloep naar de kust te varen. “SEE YOU LATER” is het laatste dat Bradford van Trepel zou horen…

Op 30 meter voor de kust verlaten Trepel en zijn mannen de sloep om over te stappen in een rubberboot. De overgebleven mannen gaan voor anker. Om 2 uur zetten de Commando’s voet aan land. Trepel meld de geslaagde aankomst per radio. Enkele minuten later verlichten vuurpijlen de gehele kust, een enorm kabaal stijgt op. De houten sloep vaart terug naar de MTB om niet ontdekt te worden. Waarschijnlijk heeft één van de Commando’s een draad geraakt en zo een alarm in werking gezet.Het is na 70 jaar nog niet duidelijk wat er precies gebeurt is. De MTB wacht tot zonsopkomst en vaart dan terug. Enkele uren en dagen later spoelen er 6 levenloze lichamen aan. De Duitsers tasten in het duister. In mei 1945 arriveert een Franse Commando in Den Haag en start een ingewikkelde zoekactie naar Trepel en zijn mannen. Allen worden gevonden op de plaatselijke begraafplaats Westduin nabij Wassenaar. In September 1949 vinden ze de gang naar hun definitieve laatste rustplaats. Vier van de zes rusten in Franse bodem. Trepel en Guy rusten op de Franse erebegraafplaats in Kapelle.

Opdat we hen niet vergeten…..
Charles Trepel,  Jean Hagnéré,  Jacquelin Rivière,  René Guy,  Roger Cabanela,  Fernand Devillers

 

Operation Infatuate... De commando's klonken in het Frans...

In de middag van 31 oktober 1944 arriveert een groep commando’s in de verwoeste haven van Breskens.
Ze zijn vanuit Oostende, na een week van zware training in de duinen bij de badplaats de Haan, hier aangekomen om in de vroege morgen van 1 november de overtocht te maken naar Vlissingen.

Operatie infatuate 1 was een onderdeel van “de slag om de Schelde”met als doel de haven van Antwerpen toegankelijk te maken voor de grote zeeschepen met de broodnodige goederen voor het bevrijdings leger.

De Franse commando’s, onder bevel van kapitein Philippe Kieffer, maken onderdeel uit van het Brits/Franse no 4 commando.
De verwachting is dat het een zware strijd zal worden in Vlissingen. Dit werd een zacht uitgedrukte waarheid. De strijd duurde 3 dagen. Felle straatgevechten, van huis tot huis vonden hier plaats. De weinige nog aanwezige burgers waren verbaasd dat in hun straten de bevelen in het Frans klonken.

Onder de 150 Fransen vielen vele gewonden en waren 5 gesneuvelden te betreuren. De verhalen over deze strijd, gevochten door een vergeten bevrijder, vindt u bij ons in het museum. Het is evt mogelijk om een bezoek aan het museum en Vlissingen te brengen in de vorm van een battlefield tour.

Operatie Amherst

In ons museum ontvangen we met regelmaat school klassen. Als we deze scholieren dan vragen: weten jullie wie in 1944/45 ons land hebben bevrijd?
weten de meesten van hen gelukkig te vertellen dat dit de Canadezen, Amerikanen, Engelsen en Polen waren. Het is bij een groot deel onbekend dat ook Franse troepen een bijdrage leverden.

Operatie Amherst is de code naam voor een gealieerde operatie in het voorjaar van 1945 in Drenthe. In die omgeving sprongen ruim 700 Franse paratroepers. Deze Fransen maakten toen deel uit van de beroemde Britse SAS (Special Air Service). Als wegbereiders voor de oprukkende Canadezen werden ze in de nacht van 7 op 8 april 1945 boven verschillende plaatsen in Drenthe gedropt.

Van deze 700 parachutisten raakten bijna allen gewond, er sneuvelden er 33. 8 van deze mannen liggen op ons ereveld in Kapelle begraven.

Het verdere relaas, de verhalen van de veteranen en de documentatie hierover vertelt in ons museum  de verdere geschiedenis van dit vergeten stuk bevrijding.