Het museum
Een groot deel van de verzameling is opgebouwd door Dhr. Minus Goud uit Krabbendijke. Hij heeft door de jaren heen uniformen, helmen, wapens en medailles verzameld. Na zijn overlijden heeft Andries Looijen de collectie overgenomen en aangevuld. Toen Andries de collectie in 2011 in bezit kreeg, had hij direct de oude boerenschuur aan zijn woning in gedachten als expositieruimte voor de verschillende militaire voorwerpen.
De schuur is verbouwd en in (februari) 2020 is het museum verhuisd naar een tijdelijke locatie. De collectie is aangevuld met veel Franse objecten. De nadruk wordt momenteel gelegd op de relatief onbekende Franse Slag die zich in de meidagen van 1940 in Zeeland heeft afgespeeld. Zo staan er poppen opgesteld met de uniformen van het 224RI en 271RI (Franse regimenten die in Zeeland vochten). Ook zijn er wapens, medailles en papieren te zien, alsmede een uniform van het Rode Kruis gedragen door een zuster die de gewonde Fransen verzorgde in het St. Joanna ziekenhuis in Goes.
Verder zijn er ook stukken te zien van andere activiteiten van Franse militairen in Nederland tijdens de oorlogsjaren.
De collectie leidt de bezoeker in chronologische volgorde door de oorlogsjaren heen. Het is een indrukwekkende belevenis voor jong en oud.
We organiseren regelmatig battlefield tours en vertellen het verhaal in ons museum en op het nabijgelegen officiële Franse ereveld in Kapelle.

Het Franse Ereveld
In Kapelle bevindt zich het officiële Franse Ereveld, waar veel Franse militairen die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland gesneuveld zijn. Hieronder een aantal feiten over dit ereveld.
58 Franse militairen werden op 17 mei 1940 op de algemene begraafplaats van Kapelle begraven.
3 werden op 18 mei 1940 begraven.
5 werden oorspronkelijk in de tuin van de weduwe Wisse Nijssen begraven, later overgebracht naar de algemene begraafplaats van Kapelle.
1 was oorspronkelijk begraven op het grond gebied van de voormalige gemeente Yerseke.
8 waren oorspronkelijk begraven in de voormalige gemeente Schore, later overgebracht naar Kapelle.
4 waren oorspronkelijk begraven op de algemene begraafplaats van Schore, later overgebracht naar Kapelle.
5 waren op 16 mei 1940 te Wemeldinge gesneuveld en daar begraven op de algemene begraafplaats; herbegraven op 22 maart 1941. Na de oorlog naar Kapelle overgebracht of gerepatrieerd.
In 2020 zijn er nog een aantal soldaten geïdentificeerd en herbegraven.
Op 16 mei 1940 kwamen derhalve in de huidige gemeente Kapelle 84 Franse soldaten om het leven.
