Het Museum

Een groot deel van de verzameling is opgebouwd door Dhr. Minus Goud uit Krabbendijke. Hij heeft door de jaren heen uniformen, helmen, wapens en medailles verzameld. Na zijn overlijden heeft Andries Looijen de collectie overgenomen en aangevuld. Toen Andries de collectie in 2011  in bezit kreeg, had hij direct de oude boerenschuur aan zijn woning in gedachten als expositieruimte voor de verschillende militaire voorwerpen.

Inmiddels is de schuur verbouwd en de collectie aangevuld met veel Franse objecten. De nadruk wordt momenteel gelegd op de relatief onbekende Franse Slag die zich in de meidagen van 1940 in Zeeland heeft afgespeeld. Zo staan er poppen opgesteld met de uniformen van het 224RI en 271RI (Franse regimenten die in Zeeland vochten). Ook zijn er wapens, medailles en papieren te zien, alsmede een uniform van het Rode Kruis gedragen door een zuster die de gewonde Fransen verzorgde in het St. Joanna ziekenhuis in Goes.
Verder zijn er ook stukken te zien van andere activiteiten van Franse militairen in Nederland tijdens de oorlogsjaren.

De collectie leidt de bezoeker in chronologische volgorde door de oorlogsjaren heen. Het is een indrukwekkende belevenis voor jong en oud.

We organiseren regelmatig battlefield tours en vertellen het verhaal in ons museum en op het nabijgelegen officiele Franse ereveld in Kapelle.

Het Franse Ereveld

58 Franse militairen werden op 17 mei 1940 op de algemene begraafplaats van Kapelle begraven.

3 werden op 18 mei 1940 begraven.
5 werden oorspronkelijk in de tuin van de weduwe Wisse Nijssen begraven, later overgebracht naar de algemene begraafplaats van Kapelle.
1 was oorspronkelijk begraven op het grond gebied van de voormalige gemeente Yerseke.
8 waren oorspronkelijk begraven in de voormalige gemeente Schore, later overgebracht naar Kapelle.
4 waren oorspronkelijk begraven op de algemene begraafplaats van Schore, later overgebracht naar Kapelle.
5 waren op 16 mei 1940 te Wemeldinge gesneuveld en daar begraven op de algemene begraafplaats; herbegraven op 22 maart 1941. Na de oorlog naar Kapelle overgebracht of gerepatrieerd.

Op 16 mei 1940 kwamen derhalve in de huidige gemeente Kapelle 84 Franse soldaten om het leven.

Onderweg naar een nieuw museum

Memorial 45-45 Kapelle is onderdeel van stichting Vitality. Wij vertellen sinds 2012 de bijzondere geschiedenis over de oorlogsperiode 40/45, met als focus het aandeel van de Franse strijdkrachten tijdens deze periode in Nederland. Maar ook het verhaal van de bevolking van Kapelle en het leven tijdens de bezetting wordt verteld. Dit doen we op dit moment vanuit ons museum aan huis aan de Vroonlandseweg.

Maar na 7 jaar is onze collectie met voorwerpen en documenten zo gegroeid dat we aan uitbreiding toe zijn. Ook is onze museumruimte te beperkt om grote groepen (schoolklassen) te kunnen ontvangen. Daarom willen we een nieuw museum realiseren naast het officiele Franse ereveld in Kapelle, het enige Franse ereveld in Nederland. Op die manier kunnen we een prachtige koppeling maken tussen verhalen vertellen en herdenken. Een mooiere plaats om de verhalen achter deze graven te vertellen is er niet.

Maar dit initiatief kost geld en om dit te kunnen verwezenlijken hebben we uw steun hard nodig. Helpt u ons deze geschiedenis te blijven vertellen?

Opgehaalde financiën voor het nieuwe museum

Help ons met de nieuwbouw 11%

Bezoek ons museum

Openingstijden

Zaterdag 5 oktober GESLOTEN. Elke eerste zaterdag van de maand van 13.00 tot 16.30 uur of op afspraak.

Adres

Vroonlandseweg 60 4421 GL Kapelle.​

Contact

Telefoon: 06-10028568 of mail: info@memorial4045kapelle.nl